Nu vi se pare ca pisicile fac ca totul sa para usor? Imaginati-va doar cat de gratios aterizeaza ele pe toate cele patru labute, dupa ce au stat catarate pe vreun raft inalt sau pe mobila! Dar trebuie sa aflati ca la baza acestui lucru sta un mare efort pe care felinele il depun pentru a ateriza in acel mod surprinzator. Pisicile au un simt al echilibrului extrem de pus la punct si o coloana vertebrala foarte flexibila (asta se datoreaza faptului ca au mai multe vertebre decat oamenii), care le permite sa isi rasuceasca corpul in timpul aterizarii – o abilitate ce poarta numele de “reflexul de redresare”. Aceasta capacitate de rotire sau de redresare a corpului incepe sa fie invatata de la varsta de 3-4 saptamani, iar la 7 saptamani o pisica este deja o buna cunoscatoare a fenomenului de redresare. Totodata, pisica mai dispune si de un schelet unic – motivul principal pentru care isi poate recapata pozitia de echilibru atat de repede. Pisicile nu au clavicula, iar oasele coloanei vertebrale au o mobilitate mai mare decat la multe alte animale. Drept urmare, pisicile au capacitatea de a-si misca libere picioarele din fata, putandu-se incovoia si roti foarte usor. Acest lucru le permite sa atinga pamantul mai intai cu picioarele. In momentul in care o pisica sare sau aterizeaza dintr-un loc inalt isi foloseste fie vederea, fie aparatul vestibular (un organ de echilibru situat in urechea interna) pentru a determina si stabili distanta din punctul in care se afla ea pana in punctul in care trebuie sa ajunga. De asemenea, corpul unei pisici se rasuceste in timpul unei aterizari – mai intai pisica isi rasuceste partea din fata a corpului, dupa care se intoarce si restul trunchiului. Bunaoara, in momentul in care se intampla ca o pisica sa cada de la o inaltime foarte mare, cum ar fi un etaj superior al unei cladiri, exista mari sanse ca ea sa aterizeze in picioare.
ATENTIE! Cu toate acestea, in momentul unei aterizari, capul poate lovi pamantul, iar maxilarul poate fi fracturat. Desi se spune ca pisica are 9 vieti si ca aterizeaza in picioare, exista cazuri nefericite in care cazaturile pot cauza o multime de rani, fracturarea diafragmei, leziuni ale ficatului sau fracturarea catorva oase. De aceea, daca aveti o pisica, aveti grija cand tineti geamurile deschise, deoarece ea poate fi atrasa de diversii factori externi – cel mai des de pasari si poate sari dupa ele, cazand si lovindu-se, chiar daca aterizeaza in picioare!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.