Potrivit unui studiu, cea mai comuna boala tratata la peste 80 % dintre cainii cu varsta de peste 3 ani este legata de sanatatea orala.
Dezvoltarea bacteriilor in gura cainelui poate cauza mai mult decat respiratia urat mirositoare. Bacteriile din cavitatea bucala sunt, de asemenea, cauza si bolilor altor organe precum inima, ficat sau rinichi.
La fel ca si dintii oamenilor, dintii cainilor sunt predispusi la dezvoltarea placii bacteriene, care atunci cand se combina cu saliva si reziduri alimentare dintre dinti si gingie se transforma in tartru. Daca placa si tartrul nu sunt indepartate periodic de catre veterinarul vostru pot cauza periodontita.
Bolile si afectiunile cavitatii bucale
Gingivita este o inflamatie a gingiilor, cel mai des cauzata de acumularea particulelor de mancare in crapaturile dintre dinti si gingii.
Cel mai important simptom este sangerarea, cu toate ca ati putea observa o roseata, durere sau dificultatea mestecarii. In cazul in care gingivita ramane netratata, se poate ajunge la periodontita.
Periodontita este o afectiune grava care se extinde la tesuturi si oase si cauzeaza pierderea dintilor. Din pacate, aceasta boala este ireversibila si poate conduce la alte probleme.
Dintii sparti sunt o problema des intalnita, cel mai adesea cauzata de mestecarea unor obiecte dure.
Semne care va ajuta sa depistati problemele cavitatii bucale
Dezvoltarea tartrului de culoare galbena sau maro
Sangerare
Respiratie urat mirositoare
Gingii rosii si inflamate
Dificultatea mestecarii
Modificari ale apetitului
Igiena orala si vizitele medicale
Din fericire, cunostintele dentare s-au dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Tehnologia dentara s-a dezvoltat de asemenea, oferindu-i animalului numeroase tratamente precum implanturile dentare, proteze (pentru o masticatie mai buna), detartraje si albiri dentare.
Cainele vostru are nevoie de o buna igiena orala pentru a fi sanatos. Spalatul pe dinti este o activitate foarte importanta pe care trebuie sa i-o asigurati in fiecare zi. Cel mai bine ar fi sa il obisnuiti de mic. In momentul in care il spalati incercati sa folositi o pasta de dinti destinata cateilor, deoarece cea pentru oameni ii poate cauza dureri stomacale.
De asemenea, exista produse alimentare destinate ingrijirii orale, pe care le puteti gasi pe
Animall.ro .
Hill's Prescription Diet t/d - in varianta de 3 kg si in varianta de 10 kg
Friskies – Dental Fresh Breathe / Tartar / Gental Dental
Spray-uri dentare precum Dental
De asemenea, o hrana foarte eficienta pentru igiena orala este Science Plan - Canine Adult Oral Care, pe care o gasiti tot pe
Animall.ro .
Studiile stiintifice au demonstrat ca aceste mancaruri si diete speciale sunt benefice in mentinerea sanatatii orale.
Examenele dentare nu trebuie sa lipseasca, deoarece ele sunt importante pentru a mentine o igiena orala buna.
Frecventa cu care trebuie facute aceste examene depinde de varsta cainelui.
La catelusi, gura trebuie examinata de veterinar imediat dupa ce l-ati achizitionat si la fiecare vaccin facut dupa varsta de 4 luni. Este foarte important de altfel sa se examineze felul in care musca animalutul, deoarece anomaliile muscarii si masticatiei pot fi corectate de ortodonti inaintea varstei de 6 luni.
Cainii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani trebuie dusi la clinica veterinara anual, pentru a li se face un control dentar, exceptie facand momentele in care observati anumite probleme ce necesita interventie imediata.
Intre 4 si 6 ani, cainii care au o dantura perfecta si ai caror dinti sunt spalati zilnic nu necesita vizite la cabinetul veterinar decat o data pe an, dar multi caini cuprinsi in acest interval de ani necesita examinari la fiecare 6 luni. Este mai bine sa aveti examinari periodice pentru a depista din timp problemele dentitiei.
Dupa varsta de 7 ani, examenele dentare ar trebui facute cu regularitate, la fiecare 6 luni.
Durerile dintilor sunt problematice pentru caini, la fel ca si pentru oameni, dar cainele nu este in stare sa va spuna ceea ce il doare, asa ca va trebui sa depistati voi prin diversele modificari ale comportamentului sau.
Cainele vostru merita tot ce este mai bun si pentru asta trebuie sa aveti grija sa ii oferiti tot ce are nevoie si sa fiti preocupati de nevoile lui!
Nu ezitati sa adresati intrebari legate de igiena orala, la care medicii nostri veterinari va vor raspunde si va vor oferi cele mai bune si eficiente solutii!