Hranirea este un element cheie in vindecarea organismului, dar mancarea poate fi deseori evitata de un animal bolnav. Deoarece animalutele noastre nu inteleg importanta nutritiei pe timpul bolii, pentru noi, crescatorii lor, devine dificil sa le incurajam sa manance.
Este recomandat sa va hraniti animalutul atunci cand este bolnav?
Inainte de a va incuraja animalutul sa manance pe timpul bolii, va trebui sa consultati medicul veterinar, deoarece este posibil sa nu fie o idee prea buna sa ii dati sa manance. De exemplu, in situatia in care animalutul vostru vomita si/sau are diaree severa, nu ar trebui sa-i oferiti apa sau alimente. In acest caz, pentru a putea fi hidratat, cea mai buna solutie este administrarea intravenoasa a fluidelor.
Incurajarea consumului de apa
Hidratarea adecvata este cruciala in procesul de vindecare. Cu toate acestea, animalutul bolnav sau aflat in durere poate sa nu doreasca sa consume apa. Este foarte important sa nu il fortati sa bea, deoarece acest lucru poate conduce la pneumonia ab ingestis (prin aspiratie) daca animalul nu poate inghiti in mod normal.
Iata cateva modalitati in care va puteti incuraja animalul sa consume apa.
1.Oferiti-i animalutului un cub de gheata pe care sa-l poata linge.
2.Lasati-i pisicii un robinet deschis de la care sa poata bea apa.
3.Hraniti-l cu hrana umeda (conserve), intrucat aceasta are un continut mare de apa.
4.Adaugati apa calduta sau o supa putin sarata peste hrana animalului vostru.
5.Daca animalului i-a fost greata, oferiti-i alimente usoare, dietetice. Evitati alimentele consistente sau grase si resturile de la masa voastra pe cat posibil.
Pentru recomandarile cu privire la dieta animalelor cu anumite probleme de sanatate, consultati-va cu medicul veterinar sau cereti sfatul veterinarului pe
Animale.ro.
Alimentele care pot stimula animalele sa manance
Inainte de toate, daca animalul pare bolnav si nu vrea sa manance, cel mai bun lucru pe care-l puteti face este sa-l duceti la veterinar pentru o evaluare a sanatatii. Simptomul pe care trebuie sa il urmariti inainte de toate este inapetenta (lipsa poftei de mancare).
Pentru a incuraja animalul sa manance, puteti incepe prin a-i oferi sortimente de alimente sanatoase, cum ar fi o hrana umeda sau semiumeda de buna calitate, un morcov, pui fiert sau fript, ton. Mancarea pentru bebelusi cu arome de carne este o hrana gustoasa si usoara care poate stimula cu succes apetitul animalului vostru. Asta nu inseamna insa sa ii oferiti ca sursa primara de nutrienti doar mancare pentru bebelusi, deoarece acest tip de aliment nu contine suficiente calorii pentru a va sustine animalul. Aveti in vedere evitarea administrarii mancarurilor care contin ceapa, in special la pisici, deoarece ceapa poate fi toxica.
Punerea unei cantitati reduse de unt de arahide, a mancarii pentru bebelusi sau a hranei umede (sub forma de conserva) pe nasul sau limba animalui il va forta sa incerce mancarea. Uneori, degustarea mancarii ii ajuta sa realizeze ca merita efortul sa o consume pana la urma. Ceea ce trebuie sa stiti este ca animalul nu trebuie fortat peste masura.
Daca hrana de buna calitate nu da rezultate, puteti incerca sa ii oferiti alimente mai putin recomandate, dar pentru el mai apetisante. Untul de arahide (pentru caini), snack-urile pentru animalute, hrana umeda conservata de calitate inferioara, mezeluri - sunt cateva posibile optiuni. Cantitatile reduse de hrana pentru pisici pot fi foarte ispititoare pentru caini, deoarece aceasta prezinta un continut mult mai crescut de proteine decat hrana pentru caini.
In alta ordine de idei, nu le oferiti alimente cu un continut crescut de grasimi sau in cantitati mari, intrucat acest gen de alimente pot conduce la probleme grave, cum ar fi pancreatita.
Cum incurajam consumul de alimente?
Trebuie sa fiti constienti ca nu conteaza doar mancarea oferita, ci si modul in care este oferita pentru a le stimula apetitul. Unele animale bolnave vor fi mult mai dispuse spre mancare daca le este oferita cu drag si daca le alintati si le vorbiti in timp ce le serviti masa. Puteti, de asemenea, sa incercati sa le hraniti din palma sau cu ajutorul unei linguri. Aveti grija sa nu exagerati cu rasfatul, pentru ca este foarte probabil ca animalutul vostru sa se astepte la acest regim de fiecare daca cand va manca.
Uneori, hranirea intr-un alt loc poate ispiti unele animalute sa manance. Aceasta metoda merge de cele mai multe ori in cazul pisicilor. Oferiti-le mancarea in camerele, locurile sau in spatiile in care ele in mod normal nu ar merge. Puteti de asemenea, sa le oferiti mancarea in alte farfurioare sau boluri. Unele pisici prefera farfuriile plate decat bolurile adanci.
Incalzirea hranei sau amestecarea acesteia cu apa calduta va ajuta la emanarea aromelor alimentelor, facandu-le mult mai apetisante pentru animalutul vostru. Aceasta metoda este utilizata cu succes in special in cazul animalelor cu boli ale aparatului respirator superior, care este foarte probabil sa nu fie capabile sa miroasa mancarea.
Fiti rabdatori!
Aveti rabdare cu animalutul vostru bolnav. Oferiti-i diferite alimente de cateva ori de-a lungul zilei. La fel de important este sa nu va aratati frustrati sau infuriati daca nu vrea sa manance. In cazul in care simtiti ca nu sunteti in stare sa-i stimulati apetitul, consultati-va cu medicul veterinar – el va va oferi consultanta si ingrijirea ulterioara.